Dat er in influencer land regelmatig discussie is over geloofwaardigheid is geen geheim. In deze blog lichten wij 3 voorbeelden uit waarbij een samenwerking irritatie opwekt bij volgers i.p.v. een positief gevoel over het merk. Het laat direct zien hoe belangrijk matching en de contentstrategie is.

Voorbeeld 1: samenwerking met verschillende merken met hetzelfde product aanbod
De case:
Een lifestyle influencer deed een samenwerking met beautyproduct X en 5 Instagramposts later een samenwerking met beautyproduct Z dat hetzelfde product verkoopt.
Daar kwamen vanuit volgers opmerkingen over. Hieronder één van de reacties:

Wat je bij deze post zag gebeuren is dat één iemand het spits afbijt door er iets van te zeggen en er daarna een reactiestroom volgt met soortgelijke comments. Je kunt het vergelijken met een domino-effect.
Hiermee bereik je als merk niet wat je wilt. Het gesprek gaat niet meer over jouw product maar over de samenwerking die niet geloofwaardig is waar volgers zich aan irriteren.
Het volgersaantal hoeft niets te zeggen over het succes van een samenwerking."
Je ziet dit vaak gebeuren bij ‘grote’ influencers die regelmatig samenwerkingen doen met merken. Het volgersaantal hoeft dus niets te zeggen over het succes van een samenwerking.
Voorbeeld 2: samenwerking zonder contentstrategie
De case: Een influencer deelt een foto op Instagram waarop zij voor haar wasmachine staat. Ze deelt daarbij content over de voordelen van de wasmachine.
Zie hieronder één van de reacties:

Er ontstond veel ophef onder deze post. Hieruit kwam vooral naar voren dat het ‘te platte reclame was’. De influencer kwam vervolgens met de volgende reactie:

Wat je hier ziet is dat wasmachine merk X graag de voordelen van de wasmachine wil delen in hun communicatie. Dit is letterlijk zo doorvertaalt via de influencer. Als je deze marketingboodschap had vertaald naar een shareable content strategie (lees: leuke content voor de volgers) dan wek je minder irritatie op.
Overigens heeft de influencer ook zeker een punt. Influencers zijn content creators met een relevant bereik, natuurlijk mag hier een vergoeding tegenover staan.
Ze mist in haar reactie alleen het punt wat de volgers proberen te maken door te zeggen: ‘Ik maak alleen reclame voor producten en merken waar ik achter sta en dus interessant zijn voor mijn volgers’. Want hoe interessant is de foto van de wasmachine daadwerkelijk voor jouw volgers? Interessante discussie!
Voorbeeld 3: samenwerkingsfrequentie past niet bij de influencer
De case: Onderstaande vraag werd door een influencer die actief is binnen de niche duurzaamheid, gedeeld via Instagram stories:

De reacties op deze vraag werden gemeten aan de hand van een poll waar volgers op kunnen reageren:

Als iemand die staat voor duurzaamheid wekelijks samenwerkingen doet met producten die toegestuurd worden, hoe duurzaam is dat dan? De producten die zij ontvangen zijn wellicht duurzaam, maar de frequentie is wellicht minder duurzaam.
Matchen van influencers: 3 belangrijke tips
- Kijk bij een samenwerking verder dan enkel de match met jouw doelgroep. Wat deelt de influencer normaal? En hoevaak en met welke merken werkt de influencer samen? Zit hier een concurrent bij? Scan de blog/vlog/Instagrampagina goed.
- Als je besluit een samenwerking aan te gaan met een influencer neem dan altijd de volgers als uitgangspunt. Wat vinden zij leuk om te zien of lezen? Je ziet nog te vaak ‘1-2’tjes tussen merk en influencer, volgers pikken dat niet (meer).
- Practise what you preach. Past de samenwerking bij hetgeen waar de influencer voor staat en uitdraagt?
- Kijk bij een samenwerking verder dan enkel de match met jouw doelgroep. Wat deelt de influencer normaal? En hoevaak en met welke merken werkt de influencer samen? Zit hier een concurrent bij? Scan de blog/vlog/Instagrampagina goed.
Een gedachte over “3 praktijkvoorbeelden van ongeloofwaardige samenwerkingen met influencers”