Voor influencers

Affiliate marketing voor influencers en bloggers

Voor bloggers en influencers met een relevant bereik kan affiliate marketing een handig verdienmodel zijn. We zien dat een grote groep hier nog niet bekend mee is of hier geen gebruik van maakt. Daarom vertellen we in dit blog meer over de mogelijkheden van affiliate marketing voor jouw blog of Instagram account.  

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing werkt als volgt: jij promoot via een unieke meetlink een aanbieding van een merk via jouw blog of Instagrampagina. Als jouw volgers/lezers over gaan tot aankoop ontvang jij een commissie over het aankoopbedrag. Door de meetlink wordt gemeten welke kopers via jouw blog of Instagram account een product hebben gekocht.


Het grootste voordeel van affiliate marketing is dat het voor iedereen een win-win situatie is. Jouw volgers zien een relevante aanbieding of worden bekend met een merk dat ze anders wellicht niet hadden gevonden. Jij ontvangt een commissie over de aankoop en het bedrijf heeft er een nieuwe klant bij. Goed om te weten: mensen betalen nooit meer omdat het via jou gepromoot wordt, de prijs is altijd gelijk.

Hoe verdien je geld via affiliate marketing als influencer?

We raden je aan om alleen met affiliates samen te werken die echt passen bij jouw account en jouw doelgroep. De commissies bestaan vaak uit een percentage van het aankoopbedrag (gemiddeld tussen de 10% en 20%) of een fixt fee: bijvoorbeeld € 5 euro van iedere aankoop.

Bij sommige producten ligt deze commissie hoger maar dit zijn dan vaak ook producten die een stuk ‘moeilijker’ te verkopen zijn. Denk aan:
       Dure producten met een hoge aankoopdrempel, denk aan een wasmachine of een vakantie
       Abonnementen (energie, mobiele telefoon)

Wanneer je een affiliate samenwerking start selecteer dan op:

     –    Producten met een Lage aankoopdrempel (prijs)

       Producten die mensen vaak kopen (denk aan: toiletartikelen, kleding, spullen voor in huis)

       Impulsaankopen

Op die manier weet je zeker dat je de effort voor het maken van goede en passende content er ook weer uit haalt.

Voordelen van affiliate campagnes

–       Campagnes lopen vaak lang zodat je hier maandelijks inkomsten uit kunt halen
–       In de meeste gevallen geldt het ‘first cookie counts’ principe. Dit betekent dat als consumenten het product pas later aanschaffen (vaak tot max 100 dagen er na), de commissie alsnog wordt toegewezen aan jouw link.

Affiliate links verwerken in content

Een handige manier om een affiliate link in je content te verwerken is:

       Swipe-up functie

       Link in bio

       Verwerken achter de betreffende zoekwoorden in een blog

Voorbeeld: influencers die hier al actief mee bezig zijn maken vaak een highlight aan op Instagram waar zij hun favoriete producten uitlichten. Vervolgens zit achter ieder product een swipe-up (affiliate) link naar de pagina waar je het product kunt kopen.

Hoe meld ik mij aan bij een affiliate partij?

  1. Je meld je GRATIS aan als publisher bij een van de platformen.
  2. Er volgt een verificatie en daarna kun je in het campagneoverzicht zoeken naar campagnes die bij jou passen
  3. Zie je een leuke campagne? Dan kun je aanmelden voor de campagne. Zodra je bent goedgekeurd kun je starten met de promotie via een unieke meetlink.

Vervolgens zie je in het dashboard hoeveel aankopen er zijn gedaan en krijg je commissie uitgekeerd. Dit gebeurt vaak maandelijks en er is voor het uitkeren van commissie vaak wel een minimum bedrag( dit verschilt per platform maar ligt doorgaans tussen € 25 – € 100).

Welke platformen zijn er en wat voor campagnes vind ik daar?

Er zijn best wel wat affiliate partijen in Nederland. Er zijn ook bureaus die affiliate links automatisch verwerken in blogs, dit scheelt een hoop tijd. Nadeel is wel dat zij een deel van jouw commissie ontvangen. Hieronder hebben we twee affiliate marketingpartijen uitgelicht die met veel verschillende merken samen werken. Voordeel van aanmelden bij deze partijen is dat alle commissie 100% voor jou is.

Daisycon

Een aantal voorbeelden van merken die hier actief zijn:  vanHaren, Van Asten Baby superstore, Brunotti, Fitwinkel, Bristol, Bloompost, Readly. Parfumado, Dille & Kamille.

Let op: bij het aansluiten staat altijd vermeld via welke kanalen je mag promoten. In sommige gevallen mag je bijvoorbeeld wél via een blog promoten maar niet via social media (of andersom). Dit staat in de beschrijving van de campagne altijd duidelijk vermeld. Je kunt hier eventueel ook op filteren wanneer je een campagne zoekt.

Tradetracker

Een greep uit een van de vele merken die een affiliate programma via Tradetracker: kidsdeco.nl, Adidas, Bronxshoes, Body & fit, Deonlinedrogist, 123wonen.nl, homedeco.

Affiliate marketing kan een manier zien om extra inkomsten te halen uit jouw blog of Instagram account. Wij zullen de laatste zijn die een quick fix gaan promoten, dat is affiliate marketing dan ook niet. Het is daarentegen wel een duurzame manier om op een redactionele manier die bij je past een samenwerking aan te gaan.

*In dit blog zitten affiliate linkjes verwerkt. Leuk als je je via ons aanmeld!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *