Influencer marketing groeit enorm en ook in 2020 zal dit alleen maar verder stijgen. Wat zijn de trends voor influencer marketing in 2020? En waar moet je als bedrijf rekening mee houden? We lichten in dit blog een aantal belangrijke trends uit.
In dit blog:
- Feiten & cijfers
- Langetermijnsamenwerkingen worden de norm
- Meer video en audio content
- De opkomst en groei van nieuwe social media
- Toezicht vanuit de Reclame Code Commissie wordt strenger en ook influencers worden selectiever
- Influencers en merken worden selectiever bij het aangaan van samenwerkingen
Langetermijnsamenwerkingen worden de norm
Toen influencer marketing in opkomst was werkte veel merken samen voor één specifieke campagne. Was de campagne succesvol met bepaalde influencers? Dan zochten zij vaker de samenwerking op.
Door dat influencer marketing groeit zien veel merken nu de voordelen van langetermijnsamenwerkingen in. Influencers hebben hun plek in hun niche verdiend doordat ze op een authentieke manier content delen met hun online achterban. Om die reden is het voor influencers ook logischer om een langetermijnsamenwerking aan te gaan met een merk dat bij hen past.
Voor merken heeft dit als belangrijk voordeel dat je niet steeds een nieuwe selectie van influencers hoeft te maken per campagne. Natuurlijk kan het zo zijn dat jouw merk of bedrijf meerdere doelgroepen heeft. Zodra je de doelgroepen gedefinieerd hebt en een goede match hebt gevonden in de verschillende segmenten en doelgroepen waar jij je als merk op richt, kun je kiezen voor een langetermijnsamenwerking met een vaste groep die hier bij past. Je kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld gedurende een jaar op diverse momenten online zichtbaar te zijn via dezelfde influencer.
Meer video en audio content
Het maken van video en audio content is makkelijker dan ooit. Je ziet dit o.a. door de enorme groei van Instagram stories. Influencers zoeken veel meer de verbinding op met hun volgers door ook in audio en video te delen. Zie hieronder een aantal cijfers:
- 6 van de 10 mensen kijkt liever online video’s dan televisie
- 81% van de bedrijven gebruikt video als marketingtool
- Video’s kijken op mobiel groeit ieder jaar met 100%
- Verwacht wordt dat Facebook in 2021 vrijwel volledig bestaat uit video content (geen tekst meer)
Bron: https://blog.hubspot.com/marketing/state-of-video-marketing-new-data

De opkomst en groei van nieuwe social media
Youtube groeit en is het snelstgroeiende social platform. Maar ook bij nieuwe platformen zoals Twitch (gamen) en TikTok (muziek) zie je een stijgende lijn. De verwachting is dat deze platformen ook in 2020 nog verder zullen groeien.
Daarnaast winnen ook podcasts aan populariteit. Consumenten tussen de 18-44 jaar domineren het podcast publiek met ruim 67%. Er zijn op dit moment wereldwijd meer dan 700.000 podcasts te beluisteren en meer dan 29 miljoen (!) podcast afleveringen online te vinden.
Als je bovenstaande statistieken bekijkt is het niet gek dat ook influencers steeds meer video en audio content gaan maken. Consumenten geven steeds meer de voorkeur aan deze vorm van content.
Bron: https://ecommercefastlane.com/the-top-influencer-marketing-predictions-for-2020/
Toezicht vanuit de Reclame Code Commissie wordt strenger en ook influencers worden selectiever
Toen influencer marketing net startte was het toezicht online vergelijkbaar met het ‘wilde westen’ alles kon en mocht, er was vrijwel geen toezicht op deze vorm van reclame. Dit is inmiddels veranderd. Influencers zijn nu verplicht om een samenwerking te vermelden om misleiding richting consumenten te voorkomen.
Influencers zijn bij het delen van content in samenwerking met een merk verplicht om dit op onderstaande manier weer te geven. Zie hieronder kort wat hierover op de site van de RCC vermeld staat:
“Via hashtags in de geplaatste content (bij een reeks berichten in ieder geval in de eerste en laatste geplaatste content, die gedurende de tijd dat de content beschikbaar is, zichtbaar is), bijvoorbeeld:
- #ad
- #adv
- #spon
- #collab
- #partner(ship)
en/of
via tekst in de geplaatste content die gedurende de tijd dat de content beschikbaar is, zichtbaar is, bijvoorbeeld:
- “Samenwerking met @[adverteerder]”
- “Mede mogelijk gemaakt door @[adverteerder]”
- “Gekregen van @[adverteerder]” ”
Bron: https://www.reclamecode.nl/nrc/reclamecode-social-media-rsm/
De verwachting is dat de Reclame Code Commissie hier in 2020 strenger op toe gaat zien.

Influencers en merken worden selectiever bij het aangaan van samenwerkingen
Daarnaast merk je dat influencers en merken selectiever worden in de samenwerkingen die zij aangaan. Te veel samenwerkingen of samenwerkingen met vergelijkbare producten (ene week dagcrème X, maand later dagcrème Z) zorgt er voor dat de geloofwaardigheid daalt. Merken zullen steeds meer kijken naar eerdere samenwerkingen en de frequentie van het aantal samenwerkingen van een influencer voordat ze hen benaderen.
Daarnaast is de verwachting dat influencers ook kritischer zullen kijken naar samenwerkingen die zij aangaan. Waarbij de financiële vergoeding ondergeschikt is aan de juiste match tussen influencer en merk. Influencers worden zich steeds meer bewust dat het hen onderaan de streep meer kost als zij volgers verliezen en negatieve comments krijgen dan het geld dat zij ermee kunnen verdienen. Wij zien dit als een positieve ontwikkeling, het maakt influencer marketing transparanter en authentieker.