Voor bedrijven

Wat zijn micro- en nano-influencers?

Dat micro- en nano-influencers minder volgers hebben dan een Monica Geuze of een Enzo knol wist je waarschijnlijk al. Maar wat zijn micro- en nano-influencers nu precies? Hoeveel volgers hebben zij? En wat is hun waarde?

blog_foto_wat_zijn_nano_en_micro_influencers

De definitie van een influencer

Laten we beginnen bij het begin, wat is een influencer precies? De definitie volgens Wikipedia luidt als volgt: ‘Een influencer is een derde die invloed uitoefent op de potentiële klanten van een organisatie.’ Auch, een beetje een kort-door-de-bocht definitie anno 2019. Bij HIB hanteren wij de volgende definitie voor influencers: 

Een influencer is een persoon die zelfgecreëerde content deelt via (online) media waar de ontvanger (volgers) meerwaarde uit haalt.    

Deze meerwaarde is persoonlijk en kan bestaan uit een bepaald gevoel (bijvoorbeeld: humor, herkenning, motivatie) tot daadwerkelijk een voordeel (zoals een kortingscode of bruikbare tips).   

Wat is een nano-influencer?

Een nano-influencer heeft tussen de 500 en 5.000 volgers. 

Net zoals microinfluencers, bevinden nano-influencers zich vaak in een niche (bijvoorbeeld: mama, wielrennen, vegan). Zij zijn authentiek en hebben persoonlijk contact met hun volgers.

Daarnaast kan een nano-influencer lokaal een groot bereik hebben. Wanneer je kijkt naar de demografie van de volgers, dan is het voor een lokale ondernemer heel erg interessant om juist nano-influencers in te zetten omdat de volgers zich in de buurt bevinden. Door meerdere nano-influencers in te zetten, kun je een zeer kwalitatief en selectief bereik behalen.  

Het voordeel van nano-influencers inzetten voor je merk, wordt steeds meer gezien door marketeers. Je kun jouw merk vanaf het begin binden aan een influencer

Wat is een micro-influencer?

Micro-influencers hebben 5.000 tot 50.000 volgers. Vaak zie je dat wanneer een nano-influencer bekendheid begint te krijgen, deze ook groeit in het volgersaantal. Maar let op: dit is niet in alle gevallen zo. Een ‘local hero’ hoeft niet per se te groeien, maar kan nog steeds relevant zijn voor bedrijven die lokaal actief zijn.

Wanneer het bereik wél groter wordt, zie je dat er meer samenwerkingen gestart worden. De nano-influencer bereikt een nieuw ‘niveau’ en wordt micro-influencer. Een micro-influencer heeft vaak al eerdere samenwerkingen gedaan en misschien al een bepaalde voorkeur of visie ontwikkeld op de campagnes die hij of zij aangaat.  

Wanneer je meerdere micro-influencers inzet voor je campagne, kun je een ondanks een groot bereik toch authentiek en persoonlijk blijven in de communicatie. Nano- en micro-influencers zijn meestal nog in staat om zelf de reacties op hun gedeelde content te beantwoorden en hebben bijvoorbeeld geen management nodig die dat uit handen neemt. Hierdoor ontstaat er oprecht en persoonlijk contact tussen de influencer en jouw doelgroep, wat zorgt voor een betere engagement. 

matching

De ROI bij micro- en nano-influencers

Net zoals nano-influencersbevinden micro-influencers zich vaak in een niche en hechten ze veel waarde aan authenticiteit. Een samenwerking kan uiteindelijk voor een hogere ROI (return-on-investment) gaan zorgen omdat:  

  • Je de mogelijkheid bezit om een influencer fan te maken van je merk (brandambassadors) 
  • De content over het algemeen niet commercieel is (de feed is ‘clean’) 
  • Zij meer interactie hebben met hun volgers. Dit zie je bijvoorbeeld doordat zij zelf actief reageren op comments (dit is bij meso en macro-influencers een stuk lastiger vanwege het hoge volgersaantal) 
 

Meer interactie = een hogere engagement. Dit betekent dat de kans op een succesvolle campagne (als je het meet aan de hand van betrokkenheid) groter is wanneer je kiest voor micro en nano-influencers in een specifieke niche die pasen bij jouw merk, dan door samen te werken met één meso-influencer met een breder publiek.

Welke soort influencers zijn er nog meer?

Er zijn talloze influencersUit onderzoek blijkt dat de waarde van influencer marketing de komende jaren zal stijgen naar 5 – 10 miljard dollar. Je kunt je voorstellen dat influencers als paddestoelen uit de grond schieten. Naast micro- en nano-influencers zijn er ook nog meso-, macro- en mega-influencers. 

Meso-influencers

Meso-influencers hebben 50.000 – 100.000 volgers. Dit zijn veelal influencers die een aantal jaar geleden al begonnen zijn en in de loop der tijd zijn gegroeid of die goed door hebben hoe het werkt en daardoor in korte tijd hard gegroeid zijn.  

Mocht je met een meso-influencer willen samenwerken houd er dan rekening mee dat de brandfit klopt. Volgers van deze influencers zijn vaak kritischer door het grote bereik van de influencerOok zijn dit influencers die doorgaans frequenter samenwerkingen en campagnes doenAspecten als timings van jouw campagne en inzicht in andere lopende samenwerkingen zijn een must om te voorkomen dat je de plank misslaat.  

Macro-influencers

Macro-influencers hebben 100.000 – 1 miljoen volgers.  Dit zijn vaak bekende mensen. Een samenwerking gaat voornamelijk om zichtbaarheid en awareness te creëren voor je merk. Samenwerken met een macro-influencer is kostbaar, maar kan – mits goed uitgevoerd- ook flink wat opleveren. Je merk komt immers bij minimaal duizenden mensen onder de aandacht. Let wel: Hoe groter de achterban, hoe moeilijker het wordt om je strategie passend te maken voor alle volgers. Je bereikt met de grotere influencers vaak ook een groep die niet binnen jouw doelgroep valt.  

Mega-influencers

Mega-influencers hebben meer dan 1 miljoen volgers. Wil je met een mega-influencer samenwerken? Dan mag je hier een flink marketingbudget voor vrijmaken. Dit is de crème de la crème in de influencer industrie. Wil je hier een lange termijn strategie op loslaten, dan moet je diep in de buidel tasten. Influencers in deze categorie weten maar al te goed wat de waarde is van hun achterban voor marketeers en zijn zeer kritisch in het aangaan van samenwerkingen. Dit zijn veelal beroemdheden. De Kardashians zijn hier een goed voorbeeld van. Zij hebben met hun social kanalen miljoenen euro’s verdient.

esteban-lopez-6yjAC0-OwkA-unsplash

Influencers zijn de nieuwe rolmodellen

Influencers bestaan al heel lang. Denk bijvoorbeeld aan Napoleon Hill met zijn bestseller zelfhulpboek ‘Think richgrow rich‘. Geschreven in 1937 (ja, bijna een eeuw terug) en tot op de dag van vandaag nog steeds een bestseller.

In dit onderzoek naar ‘De effectiviteit van de inzet van rolmodellen in leefstijlcampagnes’ wordt er onderscheid gemaakt door de interactie die er plaatsvindt met de doelgroep, wat uitmondt in 3 definities waarop rolmodellen kunnen worden ingezet:  

  • Rolmodel: observatie of modelleren (weinig tot geen interactie): bijvoorbeeld websites, gastspreker, eenmalige workshops, media campagne. 
  • Mentor: gedragsverandering door het bieden van een raamwerk of feedback (meer interactie): bijvoorbeeld serie workshops, cursussen, kortdurende interventies. 
  • Ervaringsdeskundige: het bieden van begeleiding, ondersteuning en aansturing tot gedragsverandering (duidelijk interactie): bijvoorbeeld langdurige mentortrajecten of ondersteuningsgroepen. 

Je ziet dit ook terugkomen bij influencers. Hoeveel influencers hebben inmiddels niet een boek uitgebracht of volledige coaching-trajecten opgezet voor hun volgers en profileren zichzelf zo als ervaringsdeskundige? 

Veel influencers zijn zich mogelijk (nog) niet bewust van de psychologie die schuil gaat achter hun bereik. Er wordt tegenwoordig steeds meer gepubliceerd hierover, waardoor het makkelijker wordt om te begrijpen hoe het ‘beinvloeden‘ werkt. 

Wanneer je investeert in een langer termijn visie en -strategie, dan zijn er juiste hele mooie (authentieke) samenwerkingen mogelijk. Die zowel voor consumenten, influencers en opdrachtgevers waardevol zijn.   

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw merk?

3 gedachten over “Wat zijn micro- en nano-influencers?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *